Dresinky a omáčky
Žampionová - smetanová

Není na tom vlastně vůbec nic.
Žampiony nakrájíme na plátky a necháme orestovat. Přidáme kmín a cca po třech minutách 2 dcl vývaru. Necháme zavařit a poté zalijeme smetanou. Necháme spojit a zredukovat na potřebnou hustotu. Dochutíme.
———
Medovo-hořčičný dresink

Smícháme 2 lžičky medu, 2 lžičky dijonské hořčice a 1 lžičku balsamika. Nejlepší k zalaninovým salátům s ovocem.
———
Švestková omáčka

Do trochy vývaru rozmícháme dvě lžíce povidel a nadrcený stroužek česneku. Lehce provaříme a dochutíme. Můžeme přihodit i několik sušených švestek pro lepší estetický dojem.
———
Česnekový dresink, dresink z výpeku, kari dresink, dresink Honzy Procházky, asijský dresink

Není na tom nic těžkého:
Česnekový dresink:
Do misky dáme tvaroh, česnek utřený se solí a nasekanou jarní cibulku. Propracujeme.
Dresink z výpeku:
Do tvarohu v misce přidáme jen trochu výpeku a zelené bylinky.
Kari dresink:
Strašně záleží, jaké kari použijete. Do tvarohu přidáme kari...
———
Sojová redukce na čínu

Myslím, že se shodneme, že taková ta klasická sojová omáčka od Vitany, není zrovna něčím, co bysme chtěli používat do jídla. Někdy se ale ocitneme v situaci (chaty, chalupy, válečný přídělový system, ..) kdy není jiná možnost a musíme ji použít. Existuje řešení, jak to udělat.
Na másle nehcte...
———
Lišková omáčka

Suroviny:
2 hrsti pokrájených lišek
1/2 cibule
vývar dle masa, ke kterému se bude podávat
máslo
mouka
sůl
Postup:
Na pánvi necháme rozehřát máslo a na něm zezlátnout cibulku. Přidáme lišky, necháme zarestovat, zaprášíme moukou a necháme ztmavnout. Poté přilíváme vývar a...
———
Zapeklitý dresink

Ostřejší, ale chuťově velmi zajímavý dresink.
Lžíce olivového oleje, dvě kapky balsamica, sojová omáčka, lžíce kečupu a trochu curry. Pokud nemáte tuto pastu, nezoufejte. Použijte klasické kari. Dresink jen nebude ostřejší. :)
———
Brusinková omáčka k masu

Suroviny:
výpek po mase, ke kterému budeme omáčku podávat
3 lžíce zavařených brusinek
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
několik kuliček černého pepře
šťáva z 1/2 pomeranče
1 dcl vývaru dle připravovaného masa
Postup:
Do výpeku po mase přidáme...
———
Sladká kari česneková omáčka

Je to zvláštní. Zavařenina jako základ omáčky pod maso... Představte si ale svíčkovou bez brusinek. Tak jo. Námitky rozbity a můžeme pokračovat. Mám rád, když omáčky ke steaku není moc. Když vidíte své strávníky šetřit každou kapičkou nebo lízat talíř dosucha...! Zavařenina dokáže být chuťově...
———
Drůbeží šťáva

Na másle osmahneme najemno nasekaný česnek a zaprášíme ho hladkou moukou. Když nám jíška ztmavne, zalijeme ji vývarem ze skeletu a prováříme, dokud se nespojí. Po dopečení masa nalijeme do výpeku v pekáči a dobře promícháme.