Přílohy
Vanilková kaše
Suroviny:
vanilková kaše
0,5 kg brambor
1 vanilkový lusk
200 - 300 ml smetany
100 g másla
sůl
Dáme si vařit brambory. Vřené brambory rozšťoucháme. Do hrnku nalijeme smetanu a dáme ohřát. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a hranou nože vyškrábneme zrníčka, která dáme do ohřáté smetany. Pomocí...
———
———
Dukátové brambory s česnekovým máslem
Brambůrky, brambůrky, brambůrečky... Nejlepší brambůrky, jaký jste kdy jedli. Věřte mi!
Je to opravdu jednoduchá. Brymbory oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, půlkolečka, pokud jsou velká, usmažíme na oleji, dáme okapat a vložíme do mísy. Vedle v misce si rozpustíme kousek másla, osolíme, přidáme...
———
———
Bramborový salát
Asi každý má svůj originální a jedinečný recept na bramborový salát. Liší se dům od domu, vesnice od vesnice. Jeden Vám sem ale dám.
4 brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme Moravanku (pro ty, kteří neznají, je to sterilovaná zelenina ve skleničce), uvařená a na...
———
Plněná gratinovaná brambora
Jenom hrozně jednoduše. Bramboru dáme vařite ve šlupce. Mezitím si připravíme náplň, která se skládá z míchaných vajec (dejte do nich vše, co máte rádi - šunku, slaninu, cibulku, něco zeleného, zkrátka aby to dobře vypadalo a hlavně chutnalo). Až se brambora uvaří, rozkrojíme ji napůl, zčásti...
———
Špagetové mafiny
Je to trochu pracnější recept, ale rozhodně dokáže mile ozvláštnit. Lze podávat jako přílohu i jako hlavní, bezmasý chod.
Jak na to..
Budeme potřebovat formu na mafiny, špagety, nějakou dobrou náplň (já jsem použil špenát s vejcem) a smetanu.
Postup:
Na dno mafinové formičky smotejte do tvaru...
———
Zeleninový kuskus
Suroviny:
150 g kuskusu
hrst cherry rajčátek
1/2 červené papriky
hrst čerstvých žampionů
jarní cibulka
1 stroužek česneku
černý sezam
olivový olej
Postup:
Kuskus uděláme podle návodu na krabici.
Na pánvi rozehřejeme olej, do kterého rozmáčkneme česnek tak, abychom ho mohli vyjmout...
———
Bramborové noky s muškátem
Jedná se prakticky o recept na chlupaté knedlíky s tím drobným rozdílem, že je přidán muškátový oříšek, Je to z toho důvodu, že byly tyto noky/knedlíky vařeny ke špenátu, do kterého některé technologické postupy doporučují přidat výše zmíněný muškátový oříšek. Je vtipné, jak dokážeme mozek zmást...
———
Špenátový krém
Na cibulce orestované dohněda podusíme špenátový protlak. Přidáme asi 1 dcl smetany, stroužek česneku, trochu soli, 1 vejce a povaříme. Postupně mixujeme a doléváme smetanu tak, aby měl krém požadovanou konzistenci. Dochutíme solí a česnekem.